Ingun Alette Mæhlum

TUSSØY
07.11.-04.12.2020

 

GALLERI Ö har gleden av å ønske velkommen til utstillingen Tussøy – en serie svart/hvitt-fotografier av Ingun Alette Mæhlum.

Utenfor Tromsø, helt ytterst i Kattfjorden, finner vi Tussøya. Her, med storhavet som nærmeste nabo mot vest, har folk bosatt seg helt siden jernalderen. Fra da av har samfunnet vært i stadig utvikling, og det å bosette seg utenfor allfarvei er ikke lenger hverdagskost. Fraflyttinga har gjort sitt, og i dag har Tussøy kun sju faste innbyggere. Når man bor sånn, nærmest i ett med naturen, er man nødt til å tilpasse seg. Marginene er små, man må lytte til naturen og respektere dens krefter – hvis ikke kan den fort bli farlig. Å kjenne hvert skjær i sjøen, tolke værets tegn; en type lærdom og ydmykhet det kan ta generasjoner å tilegne seg. Hva skjer hvis denne kunnskapen går tapt? 

Ingun Alette Mæhlum er dokumentarfotograf, bosatt i Straumsbukta utenfor Tromsø. I to år fotograferte hun folk og natur på Tussøy. Drevet av interessen for hvordan mennesker og dyr tilpasser seg naturen de lever i, fulgte hun de sju innbyggerne – og hundre sauer – med kamera. Prosjektet resulterte i boka Tussøy som ble utgitt på det tyske fotokunstbokforlaget Kehrer Verlag i 2017.

Utstillingen hun nå viser hos Galleri Ö tar hun publikum med ut til Tussøy, og lar oss bli kjent med øysamfunnet gjennom nøye utvalgte motiver fra boken. De analoge svart/hvitt-fotografiene har tidligere vært utstilt ved Museum Kunst der Westküste i Tyskland, og ett av fotografiene fra serien ble antatt til Høstutstillingen 2020. 

 

I tillegg til boka Tussøy har Mæhlum gitt ut bøkene Lofotfisket, Væran, Longyearbyen – Halvveis til Nordpolen og Vestregata på selvpubliseringsforlaget Agalaus Forlag som hun driver sammen med skribent Christine Kristoffersen Hansen.